Landskab med mælkevej

Astrofotografi er en teknisk udfordrende genre, men der findes rigtig mange apps, der gør fotograferingen lettere.

© Shutterstock

5 uundværlige apps til astrofotografen

Astrofotografi er en udfordrende genre, og du vil ofte få brug for al den hjælp, du kan få. Her kan du læse, hvorfor din smartphone er din bedste ven, når du skal fotografere himmelfænomener.

15. juli 2019 af Sarah Marie Winter

Astrofotografi er en spændende genre, men den kræver også lidt forberedelse. For overhovedet at kunne fange visse himmelfænomener med kameraet gælder det nemlig om at stå det helt rigtige sted på det helt rigtige tidspunkt på dagen og året. 

Heldigvis betyder den teknologiske udvikling, at der findes masser af apps, der kan vise månefaser, stjernebilleder, mørke områder og meget andet, der gør fotograferingen meget lettere.

Vi har samlet de fem apps, vi synes er mest brugbare til astrofoto, og der er både noget for iPhone- og Android-brugeren.

1. Light Pollution Map
2. Dark Sky Meter
3. The Photographer's Ephemeris
4. Deluxe Moon
5. The Weather Channel

> Læs også: Sådan fotograferer du stjerner

Stor fuldmåne på himmel bag mørke træer

Hvis du har et helt bestemt motiv i tankerne, som du vil have i forgrunden i dit fuldmånebillede, er det vigtigt at du ved, om månen rent faktisk er synlig fra den retning.

© Shutterstock

1. Light Pollution Map

De fleste himmelfænomener kræver mest muligt mørke, og det kan være meget svært at finde, hvis du bor i en storby, en forstad eller en provins.

Faktisk kan selv landsbyer være så hårdt ramt af lysforurening, at du skal langt væk for at finde et sted, der er mørkt nok til, at det er muligt at se Mælkevejens bånd af stjerner på himlen.

Med appen Light Pollution Map - Dark Sky får du ikke alene et kort, der viser lysforureningen overalt i verden, men også et liveopdateret kort over, hvor der eventuelt er nordlys.

Du får også en kalender over meteorsværme, supermåner, måneformørkelser og nordlys, og du kan indstille en alarm, når et af disse fænomener opstår. 

Appen findes både til iOS og Android. Hent den i Fordelszonen her!

> Læs også: Sådan undgår du lysforurening

2. Dark Sky Meter

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt der er mørkt nok på himlen det sted, du står, kommer appen Dark Sky Meter dig til undsætning. Den bruger nemlig kameraet i din smartphone til at måle, hvor lys himlen er.

Appen er ganske let at bruge. Du starter med at foretage en lysmåling, mens du holder din finger over kameraet, så det er helt dækket til.

Når det er gjort, foretager du en ny lysmåling, men denne gang skal du pege kameraet imod zenit, som er det punkt på himlen, der er lige over dit hoved.

Appen viser også, hvornår solen går ned og står op, hvornår det bliver mørkt og lyst, samt månens fase og flere andre ting.

Appen findes foreløbig kun til iOS. Hent den i Fordelszonen her!

> Læs også: Sådan får du de bedste billeder af meteorsværme og stjerneskud

Stjernespor på himlen i fyrretræsskov

Nordstjernen er altid centrum for stjernernes spor, og derfor er det vigtigt at vide, hvor på himlen den er, hvis du vil have en komplet cirkel af spor i dit billede. 

© Shutterstock

3. The Photographer's Ephemeris

Når det gælder landskabsfotografi, er The Photographer's Ephemeris en af de mest anvendelige apps, idet den viser, hvordan solens lys falder på et hvilket som helst tidspunkt på dagen.

Men appen er også yderst nyttig for astrofotografer, eftersom den blandt andet viser månens faser, lysstyrke, retning, samt Mælkevejens centrum og hvornår den er mest tydelig på himlen.

The Photographer's Ephemeris benytter sig af teknologien augmented reality til at visualisere nattehimlen på den mest realistiske måde, og det gør det lettere at finde det rigtige sted at fotografere.

Appen findes både til iOS og Android. Hent den i Fordelszonen her!

> Se video: Talentfuld landskabsfotograf lærer dig at få magiske billeder af stjerner og Mælkevejen.

4. Deluxe Moon

Drømmer du om at fotografere månen, er denne app dit bedste redskab ud over dit kamera. Den giver dig al information, du har brug for om månen – nøjagtige månefasetider, tidspunktet for opstigning, nedstigning og meget andet.

Faktisk er appen også brugbar, hvis du gerne vil fotografere Mælkevejen, da den også viser, hvor meget lys, månen reflekterer tilbage på himlen i sin nuværende fase. Dermed kan du se, om der er for meget lys til at stjernerne er synlige.

Det bedste tidspunkt at fotografere stjerner på er ved nymåne.

Appen findes både til iOS og Android. Hent den i Fordelszonen her!

> Læs også: Tag flotte billeder af månen

Nordlys over hav med sten i forgrunden

Der er helt bestemte tidspunkter på året, der er større chance for nordlys. Derudover skal du vide, hvad du skal holde øje med i vejrudsigten. 

© Shutterstock

5. The Weather Channel

Hvorfor dog en vejrapp, tænker du måske? Ja, din succes med at fotografere fænomener på himlen afhænger fuldstændig af, hvordan vejret er. Hvis himlen fx er dækket af skyer, kan du ligeså godt pakke sammen og gå hjem. 

En af de mest præcise vejrapps på markedet er The Weather Channel, som udover at vise vejret også kan fortælle dig om vindstyrken, luftfugtigheden og sigtbarheden på den pågældende dag. Hvis du planlægger en fototur, kan appen vise vejret ti dage frem. 

Appen findes både til iOS og Android. Hent den i Fordelszonen her!

> Læs også: Sådan fanger du nordlyset

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...