Et vigtigt filmisk virkemiddel.
Billedbeskæring.

Et vigtigt filmisk virkemiddel.

© Shutterstock.

Billedbeskæring - sådan bruger du det til video og foto

Billedbeskæring er afstanden mellem tilskuer og motiv i en film eller et foto. Det er et vigtigt filmisk virkemiddel og essentielt, når du komponerer fotos.

26. august 2023 af Rasmus Elm Rasmussen

Billedbeskæring er det øje som tilskueren ser en film eller et foto med. Det er er et smallere udsnit end det menneskelige øje tilbyder, da motivet er afgrænset af en ramme. Vidden af rammen afhænger af billedformatet.

Billedbeskæring er et vigtigt filmisk virkemiddel og et essentielt element i billedkomposition, når man fotograferer. De forskellige billedbeskæringer hedder supertotal, total, halvtotal, halvnær, nærbillede og ultranær.  

Den menneskelige krop er målestok for måden udsnittet betegnes. Har du et billede, hvor hovedet af en person fylder hele rammen, er det et nærbillede, og ligeså, hvis det er en fodbold. Er det derimod en bille, der fylder rammen, er det et ultranærbillede, og er det et hus, er det en total. 

Formålet med billedbeskæring er derfor at fokusere på, hvordan det enkelte frame er beskåret. Jo tættere vi er på ultranær, jo nemmere vil det ofte være at afkode følelser, da vi bevæger os inde i intimsfæren. I den anden ende af spektret vil den supertotale beskæring hjælpe os med at danne overblik over sted, personer og sociale miljø.

Herunder ser vi nærmere på, hvilken effekt billedbeskæring har.

Supertotal
Total
Halvtotal
Halvnær
Nærbillede
Ultranær

Supertotal

Supertotal er en beskæring, der giver et overblik, hvor man fortsat får en tydelig fornemmelse af miljø og omgivelser. Ligeledes kan man se de personer, der er tilstede, i hel figur.

Funktionen med supertotal er dermed at vise det fulde overblik over de omgivelser, som personen er en del af. 

Læs også: Her er de bedste programmer til videoredigering

Miljøet og personerne deri er med i denne beskæring.
Supertotal.

En beskæring, hvor man får et overblik over hele miljøet og personer deri.

© Shutterstock.

Total

Omgivelserne fylder godt i en total billedbeskæring, hvor man samtidig er tæt nok på personerne til at få en god fornemmelse af deres handlinger og interaktion.

Læs også: De bedste kameraer til video

Man er tæt nok på personerne til at få fornemmelse af deres handlinger, mens omgivelserne samtidig er tydelige i denne beskæring.
Total

En billedbeskæring hvor man har et vist overblik over omgivelserne, men er tæt nok på personerne til at få indtryk af deres handlinger.

© Shutterstock.

Halvtotal

Her er personerne typisk beskåret omkring knæerne eller hofterne, men der er stadig plads nok omkring dem til at vise deres bevægelser og handling. 

Formålet med at bruge en halvtotal billedbeskæring er at fokusere på personen og dennes kropssprog, da man her kommer tættere på end både supertotal og total. 

Læs også: De bedste gratis programmer til billedbehandling

Personerne er typisk skåret omkring hoften i en halvtotal billedbeskæring.
Halvtotal.

Der er rum til bevægelser og interaktion i denne beskæring. 

© Shutterstock.

Halvnær

Halvnær billedbeskæring gør, at man får en tydelig fornemmelse af deres kropssprog og reaktioner. Personer vises typisk fra brystkassen og op. Denne billedbeskæring bruges ofte til dialogscener.

Læs også: Hvad er AI-genererede billeder - og skal du være nervøs?

Der er personen, der er i centrum her.
Halvnær.

En billedbeskæring, hvor man får en god fornemmelse af personernes reaktioner og mimik. 

© Shutterstock.

Nærbillede

Ved et nærbillede ser man et ansigt eller en genstand tæt på, så det fylder stort set hele billedrammen. Nærbilleder bruges ofte til at vise en persons følelsesmæssige reaktion eller en detalje ved en bestemt genstand.

Til at vise følelser eller portrættere et menneske er denne billedbeskæring oplagt.
Nærbillede

Personens ansigt fylder stort set hele billedrammen i denne beskæring, hvor mimikken fornemmes helt tydeligt.

© Shutterstock.

Ultranær

Ultranær viser en lille ting, en detalje på en ting eller en del af et ansigt. Der kan være en tåre i et øje, et håndtag der drejes på en dør, aftrækkeren på en pistol, der trykkes ind m.m. 

Læs også: Ny app fjerner uønskede elementer i dine billeder

Detaljer og helt små ting fylder billedet i denne beskæring.
Ultranær.

En beskæring, der viser detaljer eller helt små ting.

© Shutterstock.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...