Panasonic Lumix DC-S1R
© Panasonic

Her får du styr på kameratyperne

Actionkamera, systemkamera og spejlrefleks er blot nogle af de betegnelser du kan støde på, når du læser om kameraer. Her giver vi dig overblik over de forskellige typer.

I butikker og på hjemmesider støder man på mange forskellige betegnelser for kameratyper. 

Her får du et overblik over typerne og deres fordele og ulemper.

Actionkamera

Mange kalder også denne kameratype for GoPro efter firmaet, der nærmest opfandt dem og har været førende inden for denne type.

Der findes dog også mange andre producenter af actionkameraer.

> Læs mere om GoPro lige her. 

GoPro HERO10 Black

Actionkameraerne er små og lette. Dette GoPro HERO10 Black er blot 7,1 cm bredt og 5,1 cm højt. 

© GoPro

Actionkameraerne er små, har ofte en meget kraftig vidvinkel, og så kan de monteres på alt fra dyr til hjelme og ydersiden af en bil ved hjælp af seler, beslag og sugekopper. 

De kan ofte tåle at komme under vand.

Kompaktkameraer

Kompaktkamera er fællesbetegnelsen for kameraer, hvor objektiv og kamerahus er bygget sammen. De er dog ikke nødvendigvis specielt kompakte. Mange producenter har droslet kraftigt ned for kompaktkameraer de seneste år, efterhånden som telefonerne bliver bedre og bedre på kamerasiden.

Der findes forskellige undertyper, og herunder kan du se tre af de mest almindelige.

Betegnelsen superzoomkameraer bruges typisk om kameraer med 10x optisk zoom eller mere. I dag fås de med helt op til 125x zoom, som svarer til 24-3000 mm.

Undervandskameraer er hårdføre lommekameraer, der kan tåle at komme med under vandet og typisk også klarer frost, støv og slag.

Panasonic Lumix DC-FT7

Undervandskameraet Panasonic Lumix DC-FT7 kan komme ned på 31 meters dybde og klare minus ti grader.

© Panasonic

En særlig type er kompaktkameraer med stor sensor, hvor billedchippen er på nogenlunde samme størrelse som i spejlrefleks- og systemkameraer

Dermed kan du få høj billedkvalitet i en kompakt størrelse, men du kan ikke skifte objektiv.

> Læs også: Derfor skal du have et kompaktkamera

Spejlreflekskameraer

Denne kameratype kaldes også DSLR (Digital Single-Lens Reflex) og er et kamerahus, hvor du kan bruge udskiftelige objektiver.

Billedsensorerne er store, så du får høj billedkvalitet. Lyset, der kommer ind gennem objektivet, rammer et spejl, der sender lyset videre op til det optiske søgersystem, så du via søgeren kan se direkte ud gennem objektivet.

Nikon D780

Nikon D780 er et spejlreflekskamera med en stor full-frame-sensor.

© Nikon

Dele af lyset sendes også til kamerets autofokussensor, og når du trykker udløserknappen ned, klappes spejlet op, så lyset sendes direkte ind til billedchippen. 

Umiddelbart efter lukker spejlet ned igen, så du kan se gennem søgeren.

De nyeste spejlløse systemkameraer har i dag en række fordele i forhold til de traditionelle spejlreflekskameraer, og derfor satser de fleste producenter i højere grad på spejlløse kameraer.

> Læs meget mere om spejlreflekskameraer her.

Spejlløse systemkameraer

I de spejlløse systemkameraer er kamerahuset og objektivet separat, hvilket betyder at du kan skifte objektiv, så det passer til opgaven.

Canon EOS R7

Når du skifter objektiv på et spejlløst systemkamera som dette Canon EOS R7, ser du direkte ind på billedchippen. På spejlreflekskameraer ser du ind på spejlet.

© Canon

I forhold til spejlreflekskameraer er spejlet fjernet, så der er ikke en optisk søger, men billedet ses i stedet på skærmen eller i en elektronisk søger. Derfor kan kameraerne typisk gøre mindre end spejlrefleks.

Da søgeren er elektronisk, kan du se billedet med de farver og den eksponering, som billedet får. Autofokus i de nyeste kameraer er ofte mere avanceret end i spejlrefleks.

> Læs også: Skal du vælge et system- eller spejlreflekskamera?

Målesøgerkameraer

Når man kigger i søgeren på spejlrelfeks- og systemkameraer, ser man det samme udsnit, som objektivet ser. Søgerbilledet skabes nemlig via objektivet.

I et målesøgerkamera er der en særlig optik til søgeren, som kigger ud gennem sit eget vindue. Typisk vil en ramme i søgeren angive, hvor meget af synsfeltet, man får med med det valgte objektiv. På den måde kan man ofte se, om noget er på vej ind i billedrammen.

Leica M11

Efterhånden er der udelukkende Leicas M-kameraer af denne kameratype. Den særlige søger i dette Leica M!! ses øverst til højre.

© Leica

Mellemformatkameraer

Denne type kamera har traditionelt været ret store og er derfor ofte blevet brugt i fotostudier. De er opkaldt efter deres store billedchip i såkaldt mellemformat, som giver en høj billedkvalitet.

Hasselblad, Phase One, Pentax og Fujifilm laver mellemformatkameraer, og både Hasselblad og Fujifilm laver også forholdsvis kompakte modeller, du sagtens kan bruge uden for studiet.

Opløsningen er ofte meget høj, så du får masser af detaljer.

Fujifilm GFX 100S

Fujifilm GFX 100S har en stor mellemformatchip på 43,8 x 32,9 mm og en opløsning på 102 mio. pixels.

© Fujifilm

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...