Panasonic Lumix DC-FZ1000 II
© Panasonic

Her får du styr på kameratyperne

Actionkamera, hybridkamera og spejlrefleks er blot nogle af de betegnelser du kan støde på, når du læser om kameraer. Her giver vi dig overblik over de forskellige typer.

I butikker og på hjemmesider støder man på mange forskellige betegnelser for kameratyper, og nogle typer har endda flere navne. 

Her får du et overblik.

Actionkamera

Mange kalder også denne kameratype for GoPro efter firmaet, der nærmest opfandt dem og har været førende inden for denne type. 

Der findes dog også mange andre producenter af actionkameraer.

> Læs mere om GoPro lige her. 

GoPro HERO8

Actionkameraerne er små og lette. Dette GoPro HERO8 black er blot 6,6 cm bredt og 4,9 cm højt. 

© GoPro

Actionkameraerne er små, har ofte en meget kraftig vidvinkel, og så kan de monteres på alt fra dyr til hjelme og ydersiden af en bil ved hjælp af seler, beslag og sugekopper. 

De kan ofte tåle at komme under vand.

Kompaktkameraer

Kompaktkamera er fællesbetegnelsen for kameraer, hvor objektiv og kamerahus er bygget sammen. De er dog ikke nødvendigvis specielt kompakte. Der findes forskellige undertyper, og herunder kan du se tre af de mest almindelige.

Betegnelsen superzoomkameraer bruges typisk om kameraer med 10x optisk zoom eller mere. I dag fås de med helt op til 125x zoom, som svarer til 24-3000 mm.

Undervandskameraer er hårdføre lommekameraer, der kan tåle at komme med under vandet og typisk også klarer frost, støv og slag.

Panasonic Lumix DC-FT7

Undervandskameraet Panasonic Lumix DC-FT7 kan komme ned på 31 meters dybde og klarer minus ti grader.

© Panasonic

Er du abonnent på Digital FOTO, kan du se videoen, hvor vi udsætter to undervandskameraer for en højtryksspuler, en firhjulstrækker i mudder, at blive slæbt efter en drone og en gasbrænder.

En særlig type er kompaktkameraer med stor sensor, hvor billedchippen er på nogenlunde samme størrelse som i spejlrefleks- og systemkameraer. 

Dermed kan du få høj billedkvalitet, men du kan ikke skifte objektiv.

> Læs også: Derfor skal du have et kompaktkamera

Spejlreflekskameraer

Denne kameratype kaldes også DSLR (Digital Single-Lens Reflex) og er et kamerahus, hvor du kan bruge udskiftelige objektiver. 

Billedsensorerne er store, så du får høj billedkvalitet. Lyset, der kommer ind gennem objektivet, rammer et spejl, der sender lyset videre op til det optiske søgersystem, så du via søgeren kan se direkte ud gennem objektivet.

Nikon D780

Nikon D780 er et spejlreflekskamera med en stor full-frame-sensor.

© Nikon

Dele af lyset sendes også til kamerets autofokussensor, og når du trykker udløserknappen ned, klappes spejlet op, så lyset sendes direkte ind til billedchippen. 

Umiddelbart efter lukker spejlet ned igen, så du kan se gennem søgeren.

> Læs meget mere om spejlreflekskameraer her.

Spejlløse systemkameraer

Blev tidligere kaldt EVIL (Electronic Viewfinder, Interchangeable Lens), DSLM (Digital Single Lens Mirrorless), MILC (Mirrorless Interchangeable-Lens Camera) og hybridkameraer. 

I de spejlløse systemkameraer er kamerahuset og objektivet separat, så du kan skifte objektiv, så det passer til opgaven.

Fujifilm X-Pro3

Når du skifter objektiv på et spejlløst systemkamera som dette Fujifilm X-Pro3, ser du direkte ind på billedchippen. På spejlreflekskameraer ser du ind på spejlet.

© Fujifilm

Ligesom i spejlreflekskameraer er billedsensorerne store, så du får høj billedkvalitet.

I forhold til spejlreflekskameraer er spejlet fjernet, så der er ikke en optisk søger, men billedet ses i stedet på skærmen eller i en elektronisk søger. 

Kameraerne er typisk lidt mindre end spejlrefleks.

> Læs også: Skal du vælge et system- eller spejlreflekskamera?

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...