Lær teknikken bag autofokuspunkter

Kameraets autofokus er din tro væbner, når du skal sikre, at dine billeder står knivskarpt. Auto-indstillingen er dog ikke altid det optimale valg, men tager du selv magten, får du bedre mulighed for at lægge fokus helt præcist.

30. december 2015

Kameraet er som standard sat til automatisk fokusvalg, hvor alle fokuspunkter bruges. Det kan være fint i nogle situationer, men som fotograf mister man styringen med, hvad det er, som skal være knivskarpt i motivet. Heldigvis er det let at skifte til en anden brug af autofokuspunkterne, så man kan lægge fokus det helt rigtige sted i billedfladen – fx hvis man kun vil bruge et enkelt punkt til portrætter. Kameraets autofokuspunkter kan overordnet opdeles i to typer. Vigtigst er fokuspunkterne af krydstypen, som både kan stille skarpt på lodrette og vandrette linjer. Det gælder fx fokuspunktet i midten. Disse punkter er derfor mest nøjagtige, mens de øvrige er mere simple og derfor mindre præcise.

I denne artikel lærer du, hvordan du briuger de forskellige fokuspunkter bedst muligt og hvorfor det er vigtigt at bruge fokuspunkternes indstillinger i bestemte optagesituationer.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...