Mand med spejlreflekskamera

Det er en god idé at tjekke, hvordan kameraet ligger i dine hænder.

© Shutterstock.com

Det skal du tjekke før du køber nyt kamera

Når du skal købe et nyt kamera, er der mange specifikationer og funktioner at holde styr på. Vi har lavet en liste over de ti vigtigste ting, du skal holde øje med.

Der er masser af funktioner og specifikationer at tage stilling til, når du er ude efter et nyt kamera, der passer perfekt til dig.

Det er selvfølgelig en god idé at læse test og anmeldelser af kameraer, fx i Gearguiden, så du kan se, hvad eksperterne synes om de modeller, du har i tankerne.

Men alt efter dine behov kan der være nogle specifikationer eller funktioner på kameraerne, som du skal tage særligt alvorligt, og det hjælper vi dig til her.

1. Sensorstørrelse
2. Fokuspunkter
3. Billeder per sekund
4. Batterilevetid
5. ISO
6. Skærm
7. Ergonomi
8. Opløsning
9. Kamerasystemet
10. Vejrforsegling

1. Sensorstørrelse

Noget af det, der har allerstørst indflydelse på billedkvaliteten, er billedsensorens størrelse.

Sensoren, som også kaldes billedchippen, opfanger lyset på samme måde som filmen i et analogkamera.

Billedsensor i systemkameraet Nikon Z 6.
Nikon Z 6

På de fleste systemkameraer kan man se direkte ind på sensoren, når man skifter objektiv. I Nikon Z 6 sidder en stor full-frame-sensor.

© Nikon

Sensoren i billigere kompaktkameraer og i mobiltelefoner er mindre end en lillefingernegl, mens den i et full-frame-kamera er på størrelse med et stort frimærke, og det giver en langt bedre billedkvalitet med flere detaljer.

> Læs mere om kameraernes forskellige sensorstørrelser her.

2. Fokuspunkter

Nogle kameraer har flere tusinde fokuspunkter, men faktisk er det ikke så afgørende, om der er 50 eller 5000, som man skulle tro. 

Det er vigtigere, om de er godt fordelt over billedfladen, så du også kan få kameraet til at stille skarpt ude mod hjørnerne.

Som regel dækker fokuspunkterne en større del af billedfladen, når du bruger live view end med den optiske søger på et spejlreflekskamera. Fokus kan dog være hurtigere med søgeren.

> Lær at bruge autofokuspunkterne i dit kamera her. 

3. Billeder per sekund

Billeder per sekund opgives også som fps eller bps.

Hastigheden er ikke så vigtig, hvis du primært skal skyde landskaber, arkitektur eller portrætter, men handler det om hurtig action og sportsbilleder, er det en stor fordel, hvis kameraet kan tage ti eller flere billeder per sekund.

4. Batterilevetid

Det er selvfølgelig bedst, hvis batterierne holder længe, så du ikke risikerer at miste gode motiver. I praksis oplever vi dog ofte, at man kan tage en hel del flere billeder per opladning end opgivet i specifikationerne.

Opgivelsen i specifikationerne er nemlig typisk lavet efter en procedure, hvor kameraet tændes og slukkes ofte, og hvor man bruger en hel del blitz. Optager du meget video, tærer det selvfølgelig mere på batteriet.

Er det opgivne antal billeder per opladning under 400, vil vi dog anbefale at supplere med et ekstra batteri, hvis du skal tage mange billeder på en fototur.

> Læs også: Sådan øger du batteriets levetid

5. ISO

Med en høj ISO-værdi kan kameraet fotografere i svagere lys, uden at bevægelser sløres. Når du skruer op for ISO, forstærkes billedsignalet fra sensoren, men det giver også støj i form af korn i billederne.

Nogle kameraer slår på seks- eller syvcifrede ISO-værdier, og det behøver ikke nødvendigvis være en kvalitet i sig selv, for det siger intet om, hvor gode, eller rettere dårlige, billederne bliver på højeste ISO-værdier.

De allerhøjeste værdier kan bruges i meget svagt lys, men du skal regne med massiv støj og dårlige farver. En meget høj ISO-værdi kan dog være en indikator for, at middelhøje værdier som fx 25.600 eller 51.200 klares ret flot.

Vi fotograferer sjældent på værdier over 12.800, så det er ofte vigtigere, hvor gode billederne bliver på de lave og middelhøje værdier.

Læs mere om ISO her.

6. Skærm

Lcd-skærmens størrelse ligger typisk mellem 3,0 og 3,2 tommer i dag. Skærmens opløsning er dog mindst lige så vigtig. Du skal op omkring en mio. punkter og gerne mere, for at den ikke ser lidt pixeleret ud.

Det er også en fordel, hvis den er fleksibel, så den kan vrides i flere retninger. Så kan du stadig tjekke kompositionen, når du holder kameraet over hovedet eller nede ved jorden. 

Lcd-skærmen på Panansonic Lumix DC-G90.

Nogle fleksible skærme kan kun vippe op og ned, mens andre, som denne på Panasonic Lumix DC-G90, kan vrides i alle retninger.

© Panasonic

7. Ergonomi

Har du mulighed for det, er det en god idé at prøve kameraet i en butik, så du kan mærke om det ligger godt i dine hænder – også når der er et objektiv på. 

Tjek i samme omgang, om du nemt kan komme til de vigtigste knapper.

8. Opløsning

Tidligere var kameraernes opløsning meget afgørende, men i dag, hvor de fleste kameraer har 12,0 mio. eller flere pixels, betyder det ikke så meget – især ikke når billederne vises på en skærm.

En detajleret 4K-skærm svarer til 8,3 mio. pixels, og med godt 17 mio. pixels har du nok til et print i meget høj kvalitet i A3. Med mange pixels har du selvfølgelig mulighed for at beskære og stadig have nok pixels til store print.

> Læs også: Sådan printer du dine billeder online

9. Kamerasystemet

Skal du købe spejlreflekskamera eller systemkamera, er det værd at se på, hvilket tilbehør du kan få i form af blitz, objektiver med mere – og selvfølgelig, hvad du har i forvejen.

Nogle systemer kan have specialobjektiver og andet, som andre ikke kan levere.

Har du gamle objektiver liggende, kan det også være, du kan bruge dem på det nye kamera, hvis du kan få en adapter mellem de to.

> Læs her, om du skal vælge et systemkamera eller et spejlreflekskamera

10. Vejrforsegling

Du skal også overveje, om du skal gå efter en vejrbestandig model, hvor samlinger, låger med mere er forseglet, så vand støv og fugt ikke kan komme ind.

De fleste kameraer kan klare nogle smådryp, men er der støv og større mængder regn, skal der en decideret vejrforsegling til.

Er du abonnent, kan du også hente en interaktiv udgave af guiden i Fordelszonen, hvor du kan klikke dig ind på test af udvalgte kameraer i Gearguiden.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...