De bedste kameraer fra det sidste årti

Her ser du placeringen af de 27 kameraer, vi har givet den højeste karakter gennem de sidste ti år. Læs mere om hvert enkelt kameraer i artiklen herunder.

© Digital FOTO

Her er de bedste kameraer fra det sidste årti

I løbet af det sidste årti har kameraproducenterne hvert år forsøgt at overgå hinanden, og vi har løbende anmeldt mange af deres forsøg. Vi har samlet kameraerne, der fik de højeste karakterer gennem årtiet, så du kan se, om du er enig med os og måske har ramt plet med dine køb.

20. januar 2020 af Jeppe Vestergaard Jensen

I det sidste årti har vi på Digital FOTO anmeldt og testet mange hundrede forskellige kameraer. Nogle har skuffet, mens andre har været et banebrydende hit. Fælles for dem alle sammen er dog, at de får en karakter mellem 0 og 10, hvor en 10'er kun gives til det perfekte kamera.

For at fejre det sidste årti har vi været i vores store arkiv med anmeldelser, hvor vi har fundet de tre kameraer fra hver kameraproducent, vi har givet den højeste karakter gennem de sidste 10 år.

Canon startede hårdt ud

Canon toppede forholdsvis tidligt i det forgangne årti. Allerede i 2010 sendte de deres EOS 5D Mark II på gaden. Vi var særdeles begejstret for kameraet, og da vi anmeldte det, fik det topkarakteren 9,2, som ikke er overgået af noget andet Canon-kamera siden.

En anden topscorer anmeldte vi i 2015, da Canon lancerede Canon EOS 760D, som vi gav karakteren 9,1. Dengang skrev vi: "760D er lige nu klassens ubestridt bedste spejlreflekskamera i klassen." Læs hele anmeldelsen her.

Endelig anmeldte vi også det topprofessionelle kamera EOS-1D X Mark II, som vi i 2016 gav karakteren 9,1. Vi var meget imponerede over kvaliteten, og de mange muligheder kameraet tilbød. Vi opfordrede til, at alle der havde omkring 50.000 kroner i overskud, burde købe netop dette kamera.

> Læs også: Skal du vælge systemkamera eller spejlrefleks?

canon
© Digital FOTO

Nikon med stærkt comeback i 2017

Nikons bedst bedømte kamera ifølge os udkom allerede i 2011. Her gav vi det professionelle D7000 den højeste score, et Nikon-kamera nogensinde har fået, da det fik karakteren 9,2.

Dengang havde D7000 den næsthøjeste opløsning af alle Nikon-kameraer. Her blev de 16,2 mio. pixels kun overgået af de 24 mio. pixels i Nikon DX3. Endelig havde kameraet 39 fokuspunkter, som gav et hurtigt og præcist autofokus.

Senere i årtiet udkom Nikon D4S. Vi var meget imponerede over, at det kunne skyde 11 billeder i sekundet med et skarpt autofokus. Dengang erklærede vi, at det nu måtte være slut med uskarpe sportsbilleder. Vi kvitterede med karakteren 9,1, da kameraet udkom i 2014.

Der skulle gå tre år, inden Nikon igen scorede en topkarakter. I 2017 udkom Nikon D850, som også er det seneste Nikon-kamera, vi har givet en topkarakter. Vi gav det karakteren 9,1. Læs vores anmeldelse af kameraet her.

> Læs også: Alt du skal vide om spejlreflekskameraer.

Nikon
© Digital FOTO

Leica er stabil i toppen

Leica har flere gange fået flotte karakterer i vores anmeldelser. Et eksempel på det så vi i 2015, da de lancerede Leica Q, som vi gav karakteren 8,8. Læs vores anmeldelse af kameraet her.

I 2016 udkom Leica med endnu et kamera, der henvender sig til fotografer på et højt niveau. Vi gav det stilfulde Leica M (Typ 262) karakteren 8,6.

Den højeste karakter, et Leica-kamera har fået hos os, blev givet til efterfølgeren, Leica Q2, som fik karakteren 8,9 i 2019. Kompaktkameraet med fast brændvidde kostede 37.900 kroner og kom med full-frame-sensor på hele 46,7 mio. pixels, hvilket er næsten dobbelt så meget som i den fire år gamle forgænger, Leica Q.

> Læs også: Fire grunde til at vælge et kompaktkamera.

Leica
© Digital FOTO

Fujifilm bedst i mellemformat

Fujifilm sluttede årtiet af med manér, da de lancerede to af deres allerbedste kameraer. Senest præsenterede de Fujifilm GFX 100, som vi gav topkarakteren 9,1 i 2019. Vi var meget imponerede over det ekstreme kamera, der har en enorm sensor i mellemformat, der er omkring 70 procent større end full-frame, og så er opløsningen på hele 102,0 mio. pixels.

Året før udkom Fujifilm med GFX 50R, som vi gav karakteren 9,2. Kameraet var på mange måder revolutionerende, men særligt prisen på mellemformatkameraet med 51,1 mio. pixels var imponerende. Før Fujifilm GFX 50R kom på markedet, skulle du betale, hvad der svarer til en ny Volkswagen Golf for et kamera i samme kaliber. GFX 50R kan du få for omkring 30.000 kroner. Læs vores anmeldelse af kameraet her.

Før de to store mellemformatkameraer kom Fujifilm på banen med det noget mindre Fujifilm X-Pro2. Da det blev lanceret i 2016 gav vi det karakteren 9,0. Kameraet henvender sig til fotografer, der elsker et stilfuldt kamera, der minder om de ældre analoge kameraer. Læs vores anmeldelse af kameraet her.

> Læs også: Hvad er mellemformat?

FujiFilm
© Digital FOTO

Olympus satser på vandhunde

Olympus er blandt de flittigste, når det gælder produktionen af hårdføre kameraer, der fx kan tåle en dykkertur. I 2013 blev vi netop imponerede over det hårdføre Olympus Tough TG-2, som vi gav karakteren 8,7. Læs vores anmeldelse af kameraet her.

Året efter i 2014 lancerede Olympus kameraet Olympus OM-D E-M10, som vi gav karakteren 8,8. Her var vi imponerede over, hvor meget kamera Olympus havde formået at komme i det lille og elegante kamerahus.

Olympus' topscorer kom dog først frem i 2016, da undervandskameraet Olympus Stylus Tough TG-4 udkom. Vi gav vandhunden karakteren 8,9.

> Læs også: Sådan fotograferer du under vand.

Olympus
© Digital FOTO

Panasonics tre topmodeller

Hele tre gange i det sidste årti har Panasonic fået karakteren 8,9. Første gang var det med Panasonic Lumix DMC-GH3, som de præsenterede i 2012. Læs vores anmeldelse af kameraet her.

Året efter i 2013 udkom de med en spritny topmodel i Panasonic Lumix DMC-GX7. Vi gav det karakteren 8,9 og roste det for at opfylde kravene for at være et godt kamera til professionelle og entusiaster. Læs vores anmeldelse her.

I 2016 udkom Panasonic Lumix DMC-TZ100, som kan karakteriseres som et perfekt rejsekamera. Ligesom de to foregående topscorere fra Panasonic, gav vi det karakteren 8,9.

> Læs også: Få styr på kameraernes sensorstørrelser.

Panasonic
© Digital FOTO

Pentax kom med i bad

Pentax lagde hårdt ud i starten af årtiet, da de i 2012 udkom med Pentax K-30. Vi gav det karakteren 8,7 og var særligt imponerede over, at vi kunne give det en tur under bruseren, uden det tog skade.

I 2014 skulle Pentax forsøge at gøre K-30 bedre. Det resulterede i Pentax K-50, som vi ikke var lige så begejstrede for. Det fik karakteren 8,6. En særlig detalje ved denne model var dog, at det kunne bestilles i 120 farvekombinationer. Læs vores anmeldelse af kameraet her.

Pentax toppede i 2016 med Pentax K-3 II, som vi gav den hidtil højeste karakter til et Pentax-kamera. Endnu engang baserede vi en del af karakteren på, at kameraet var særdeles robust og kunne klare de fleste situationer, en rigtig fotoentusiast kommer ud i, og vi gav det karakteren 8,8.

> Læs også: Farveorgie fra Pentax.

Pentax
© Digital FOTO

Ricoh topper med 360-graders-video

Ricoh laver efterhånden mange forskellige typer af kameraer. De imponerede i 2014, da de lancerede actionkameraet Ricoh WG-M1. Vi gav det karakteren 8,7. Læs vores anmeldelse af kameraet her.

En toer er altid svær, hvis etteren var en succes. Det måtte Ricoh sande, da de efterfølgende lancerede Ricoh WG-M2. Den belønnede vi med karakteren 8,5, som dog er Ricohs tredjehøjeste karakter gennem det sidste årti.

Topscoreren fra Ricoh skal vi også finde blandt de mere særprægede kameratyper. 360-graders-kameraet Ricoh Theta Z1 var vi nemlig meget imponerede over. Derfor gav vi det karakteren 8,8 i 2019. Dermed fik kameraet den højeste karakter givet til et kamera fra Ricoh i det sidste årti. Læs anmeldelsen af kameraet her.

> Læs også: Sådan får du bedre 360-graders-video.

Ricoh
© Digital FOTO

Sony er den nye mester

Sony var lidt langsomme om at komme ud af starthullerne i det sidste årti. Nikon og Canon havde føretrøjen på i starten af årtiet, men omkring 2015 skete der noget. Her lancerede Sony deres første topscorer, Sony Cyber-shot DSC-RX100 IV. Vi gav det karakteren 9,1. Læs vores anmeldelse af kameraet her.

Sony var dog ikke færdige med at imponere os. I 2015 lancerede Sony også Alpha7R II, som vi gav karakteren 8,9. Vi skrev dengang, at de 42,2 mio. pixels sikrede en suveræn detaljegengivelse, og at kvaliteten af sensor og processor gav fornemme farver og minimale korn.

Endelig udvidede Sony vores skala, da kameraet Sony Alpha7R IV fik den højeste karakter, vi nogensinde har givet i Digital FOTOs historie. I 2019 tildelte vi nemlig Sony Alpha7R IV karakteren 9,5. Du kan læse hele anmeldelsen af kameraet her.

> Læs også: Tre grunde til at vælge et systemkamera.

Sony

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...