De bedste tips til actionfotos

Efter en lang vinter skal vi ud og røre os, men hvordan får du de rigtige actionskud af sportsgrene som cykling, svømning og løb? Vi deler vores bedste tricks med dig, så du får optimale fotos.

Svømning, cykling og løb er tre populære sportsgrene, og her guider vi dig til at opnå stærke fotooptagelser af actionmotiver. 

Ofte har disse sportskonkurrencer start og mål samme sted, hvilket betyder, at de logistiske udfordringer er mindre. Her finder man typisk masser af spændende motiver, som er lidt anderledes, end når atleterne er i aktion. Har man alligevel lyst til at begive sig ud på ruterne, er det vigtigt at forberede sig hjemmefra.

Forbered dig og planlæg

Lav en tidsplan, så du står det rigtige sted på det rette tidspunkt. En maraton kan fx tage flere timer at gennemføre, mens de kortere løb tager fra tyve minutter og op. Der er derfor stor forskel på, hvordan man som fotograf skal gribe en konkurrence an. 

Et tidsskema med estimerede tider giver et godt overblik over mulighederne for at bevæge sig rundt i forhold til motiverne. Det ville være ærgeligt at gå glip af at opleve deltagerne komme i mål, fordi løbet eller svømmestævnets distance var så kort, at man ikke nåede hen til målet, før det hele for længst var overstået. 

Vælg den optimale placering 

Skal man følge en bestemt deltager, finder man ud af, hvor hurtig hun eller han er, og ved at benytte et kort over ruten kan man planlægge sin dækning af konkurrencen til mindste detalje. 

En god placering ved især de kortere løb eller cykelløb er ved et væskedepot. Med den rigtige placering kan man ved at rette kameraet i forskellige retninger fange sportsudøverne i aktion, og når de stopper op. Udstyret til fotografering af sportsgrenen behøver på ingen måde at være omfattende. Det giver langt flere muligheder, hvis du både har vidvinkel og zoom, og derfor er et kit-objektiv et ganske fint udgangspunkt for actionoptagelserne. 

Ellers er et teleobjektiv på 70-200 mm og en vidvinkel med zoom på fx 17-40 mm et perfekt makkerpar, der giver dig en lang række kreative valgmuligheder. 

I guiden nedenfor kan du læse flere tips og tricks til at fotografere professtionel sport.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...