IOS 10 giver raw på iphone

Skyd raw med Lightroom Mobile til iOS 10

Med iOS 10 og Adobes nyeste opdatering til Adobe Lightroom Mobile kan du nu skyde raw-filer og redigere dem i detaljen fra din iPhone.

Raw-billeder indeholder alle de informationer, som kameraets sensor opfanger. Det har længe været standard i mange Androidbaserede smartphones, men først nu er Apple kommet med på vognen.

iPhone 7 er født med muligheden for at skyde raw, mens andre ældre iPhones med over 12 mio. pixels har fået muligheden med den nyeste version af iOS, som netop er kommet på gaden.

Raw-formatet gør det muligt at efterbehandle billeder på langt flere måder og trække detaljer frem i billedet, som ellers ville være forsvundet i konverteringen af sensorens registreringer til JPEG, som det normalt er tilfældet i et digitalkamera.

Kræver 3. parts app

Selvom Apple giver iPhone muligheden for at skyde i raw, kræver det fortsat en 3. parts app rent faktisk at gøre det. Apples egen kameraapp understøtter det nemlig ikke.

Men med iOS 10 kan du skyde løs i raw med Adobes opdatering til Lightroom Mobile 2.5, og du får muligheden for at vælge hvidbalance og eksponeringskompensation oveni hatten.

Desværre har du stadig ikke mulighede for at styre blænde og lukkertid, hvorfor lukkertiderne ofte bliver langsomme i svagt lys, hvor man måske ville vælge en højere ISO, hvis man havde muligheden. Det kunne være næste skridt for Adobe.

Med opdateringen af Lightroom og iOS er iPhones kommet på omdrejningshøjde med Android, der har haft muligheden for at skyde i DNG-raw siden februar i år.

Kun for nyere iPhones

Muligheden for at skyde DNG-raw kræver, at din iPhone kører iOS 10 og har en sensor på 12 mio. pixels, som fx iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, og iPad Pro 9.7. Muligheden vil også komme til iPhone 7 og iPhone 7 Plus, når de kommer på gaden.

Vi har allerede prøvet Lightroom Mobile til iOS 2.5 og resultatet imponerer os. Se her en række dugfriske eksempler på DNG raw billeder før og efter redigering.

Billederne er taget med en iPhone SE og Lightroom Mobile app'en. De er justeret i Lightroom på ganske kort tid for eksponering, highlights, shadows, whitebalance mv. Vi havde stort set de samme justeringsmuligheder som i Lightroom på computeren.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...