Kameraudstyr på bord

2020 var fyldt med nyt og intelligent kameraudstyr. Vi prøver at gnide på krystalkuglen for at se, hvad 2021 kommer til at byde på af tendenser. 

© Shutterstock

Det skal du holde øje med i det nye år

Der er sket rigtig meget inden for kamerateknologi de seneste år, og det er slet ikke slut. Her er vores bud på, hvad der vil rykke i 2021.

I 2020 røg opløsningen i et full-frame-kamera et godt stykke op over 60 mio. pixels, og autofokus blev endnu mere avanceret.

Og mon ikke 2021 også vil byde på kameraer med masser af spændende teknologi? Her er vores bud på, hvad du skal holde øje med i 2021.

1. GoPro fortsætter den vanvittige udvikling
2. Droner der matcher den nye lovgivning
3. Fortsat spejlløs dominans på markedet
4. Filerne bliver mindre

1. GoPro fortsætter den vanvittige udvikling

GoPro er verdens førende producent af actionkameraer, og 2020 var endnu et stærkt år. GoPro Hero 9 Black landede nemlig i butikkerne, og vi var enige med stort set alle andre kritikere – det nye aktionkamera giver konkurrenterne baghjul.

GoPro Hero 9 Black kom bl.a. med 4K-video og endnu en gang var billedstabilseringen i kameraet blevet opgraderet, så små og store rystelser neutraliseres endnu bedre.

Hvis GoPro følger deres normale mønster af udgivelser, vil GoPro Hero 10 Black komme til efteråret, og GoPro Hero 10 Black bliver dermed det tiende actionkamera i Hero-serien.

Det skal derfor blive spændende at se, hvilke nye funktioner der bliver integreret i jubilæumsudgaven.

Senest har Hero-serien haft fokus på, at det skal være lettere at optage sig selv med en en ekstra skærm, hvor du altid kan se dig selv.

Men også slow motion og time lapse forventes at blive integreret endnu bedre i GoPros actionkameraer, så det bliver nemmere at lave lange videoer, der viser et tidsforløb enormt langsomt eller i øget tempo.

>Læs også: Hvilket GoPro-kamera skal jeg vælge?

GoPro Hero 9 Black

GoPro Hero 9 Black skyder fotos med hele 20 megapixel, og så har modellen også en skærm på fronten af actionkameraet, der gør det nemmere at skyde selfie-videoer. Det bliver spændende at se, hvad GroPro Hero 10 Black kan.

© GoPro

2. Droner der matcher den nye lovgivning

Med de nye droneregler, der trådte i kraft i starten af 2021 i EU, er der kapløb blandt droneproducenter om at levere nye droner, der har et endnu større fokus på sikkerhed.

Det helt store emne i de nye regler er nemlig sikkerhed, og derfor vil droneproducenterne højst sandsynligt forsøge at gøre dronerne endnu mere intelligente, så de bedre kan registrere overflyvning af mennesker.

Dronerne bliver gradvist bedre til at hjælpe operatøren, der flyver dronen, og som følge af EU’s fokus på sikkerhed forventes det, at nye droner bliver endnu nemmere at flyve, og endnu bedre til at advare om potentielle sikkerhedsbrud.

Vi satser på, at DJI vinder det kapløb, men uanset vinderen, så bliver det interessant at se, hvordan droneproducenterne har tolket de nye regler, og hvad det kommer til at betyde for dronernes udseende og funktioner.

Læs også: Nye droneregler i 2021

Drone flyver i solnedgangen

De nye EU-regler har til formål at gøre det nemmere at flyve drone i hele Europa, men trods et fælles regelsæt, så kan der alligevel godt være forskelle i de enkelte lande. Læs derfor altid op på dronereglerne i det land, du rejser til.

© Shutterstock

3. Fortsat spejlløs dominans på markedet

Efterhånden er fordelene ved de spejlløse systemkameraer så store, at vi ikke kan forestille os at gå tilbage til spejlreflekskamera. Autofokus er meget mere avanceret og når helt ud i kanterne af billederne, du kan fotografere komplet lydløst, og i søgeren ser du billedet, som det bliver.

Trods et par få fordele, som forbedret batterilevetid og en søger, der er helt uden forsinkelse, virker spejlreflekskamera langt hen ad vejen gammeldags, når man er vant til et moderne spejlløst kamera.

Vi forventer derfor, at langt de fleste producenter udelukkende kommer til at satse på spejlløse systemkameraer i 2021.

Sony Alpha 7

Sony har taget en stor del af markedet fra bl.a. Canon og Nikon med deres Alpha 7-serie af spejlløse full-frame-kameraer. Det skal blive spændende, hvordan konkurrencen bliver mellem de store spillere på markedet. Vi håber på flere systemkameraer, hvor kvaliteten overgår prisen i det kommende år. 

© Shutterstock

4. Filerne bliver mindre

Mange mobiltelefoner kan gemme billeder i HEIF-formatet, der fylder omkring det halve af jpeg, uden at det går ud over kvaliteten.

Men det virker også til, at kameraproducenterne har fået øjnene op for HEIF-formatet, som vi forventer at se i endnu flere systemkameraer i løbet af 2021.

Et af de kameraer, der understøtter filformatet på nuværende tidspunkt, er Canons flagskib EOS-1D X. Mon ikke HEIF-formatet langsomt bliver integreret i nye og mindre modeller også. 

> Læs mere om det imponerende Canon EOS-1D X Mark III lige her. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...